After sharing the exam analysis of AIIMS-PG June 2020, we have now come up with the recall questions of Pharma that were asked in the exam. Detailed solutions to these questions have been prepared by the Pharmacology expert, Dr. Gobind Rai Garg himself.

Champion's Blueprint: A Result Oriented Approach to PG Prep

Enroll Now »

AIIMS-PG Pharma Recall Questions

1. A 70-year-old patient has diabetes mellitus and hypertension. He presents with late-stage chronic kidney disease. Which of the following anti-diabetic drugs require least dose modification in renal disease?

a) Sitagliptin

b) Vildagliptin

c) Linagliptin

d) Saxagliptin

 

Ans- C (Linagliptin)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 200

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg. Chapter pancreas Rapid revision (Pharma T-20) pg 462

 

2. Which of the following drug can cause the side-effect given in the picture?

a) Bleomycin

b) Mitomycin C

c) Doxorubicin

Actinomycin D

Ans- A (Bleomycin)

(It is flagellated dermatitis)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 511

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg chapter anticancer drugs Rapid revision (Pharma T-20) pg 471

 

3. A patient was on metoprolol therapy for hypertension. He was also administered verapamil. Which of the following is likely to happen with the above combination therapy?

a) Torsades de pointes

b) Ventricular tachycardia

c) Ventricular fibrillation

d) Bradycardia with AV block

And- D (Bradycardia with AV block)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 132

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg chapter anti-arrhythmics Rapid revision (Pharma T-20) pg 442

 

4. All of the following are advantages of enteric-coated tablets except

a) It increases the half-life of the drug

b) It protects acid labile drugs from gastric pH

c) It increases the absorption of drugs that are preferentially absorbed distal to

d) It protects stomach from irritant drugs Ans is a. It increases the half-life of the drug

Ans- A (It increases the half-life of the drug)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 386

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg chapter GIT Rapid revision (Pharma T-20) Page 475

 

5. A psychotropic drug inhibiting the reuptake of serotonin is likely to cause which of the following adverse effect?

a) Visual disturbance

b) Constipation

c) Dry mouth

d) Sexual dysfunction

Ans- D (Sexual dysfunction)

Dry mouth and blurred vision is seen in some SSRIs due to additional anticholinergic action. The increase in serotonin (due to reuptake inhibition) is responsible for sexual dysfunction and diarrhea.

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 265

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg Chapter CNS Rapid revision (Pharma T-20) PG 469

 

6. Which of the following is a second line anti-tubercular drug?

a) Streptomycin

b) Ethionamide

c) Vancomycin

d) Acyclovir

Ans- B (Ethionamide)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 456

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg Chapter Anti-mycobacterial Rapid revision (Pharma T-20): Pg 453

 

7. A female with unilateral breast cancer is on tamoxifen therapy. Which of the following adverse effect is associated with the use of tamoxifen?

a) Carcinoma in opposite breast

b) Endometrial carcinoma

c) Ovarian carcinoma

d) Chronic myeloid leukemia

Ans- B (Endometrial carcinoma)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 207

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg Chapter Sex hormones Rapid revision (Pharma T-20): Pg 463

 

8. Combined oral contraceptive pills act by all of the following mechanisms except?

a) Inhibit implantation by bringing change in the uterus

b) Inhibit ovulation

c) Makes cervical mucus thick and hostile

d) Increase gonadotropin secretion

Ans - D (Increase gonadotropin secretion)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 209

Mobile Application: Pharmacology by Dr. Gobind Rai Garg: Chapter Sex hormones

 

9. Which of the following drug should be avoided in a patient on rosuvastatin therapy?

a) Clarithromycin

b) Oxycodone

c) Rivaroxaban Adalimumab

Ans- A (Clarithromycin)

CYP 3A4 inhibitors like erythromycin, clarithromycin, ketoconazole etc increase the risk of myopathy by inhibiting the metabolism of statins.

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 140

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter- Anti-dsylipidemic Rapid revision (Pharma T-20): Pg 443

 

10. All of the following are bactericidal drugs against Mycobacterium except

a) Kanamycin

b) Thioacetazone

c) Rifapentine

d) Isoniazid

Ans- B (Thioacetazone)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 458

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter: Anti-mycobacterial Rapid revision (Pharma T-20): Pg 452-453

 

11. A patient is on long term anticonvulsant therapy. There is progressive contractility of visual field. The likely anti-epileptic drug responsible for this adverse effect is

a) Vigabatrin

b) Ethosuximide

c) Phenobarbital

d) Levetiracetam

Ans- A (Vigabatrin)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 258

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter- Anti-epileptic drugs Rapid revision (Pharma T-20): Pg 466

 

12. Which of the following drugs act through intracellular receptors?

a) Thyroxin

b) Glucagon

c) Epinephrine

d) Parathyroid hormone

Ans- A (Thyroxin)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 10

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter Pharmacodynamics Rapid revision (Pharma T-20): Pg 427

 

13. A resident doctor-developed needle prick injury while taking blood sample of HIV positive symptomatic patient. Which of the following regimen is best for post exposure prophylaxis of HIV for this doctor?

a) Zidovudine + Lamivudine

b) Zidovudine + Lamivudine + indinavir

c) Zidovudine + Lamivudine + Nevirapine

d) Zidovudine + Stavudine + Nevirapine

Ans- B (Zidovudine + lamivudine + indinavir)

Note: The concept of two drug therapy (tenofovir + lamivudine) told by some institutes is totally wrong. For PEP, 3 drugs are given. Tenofovir/zidovudine + Lamivudine + Protease inhibitor/Integrase inhibitor is first line.

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 469

Mobile Application: Pharmacology by Dr. Gobind Rai Garg chapter antiviral drugs

 

14. Drug of choice for treatment of hairy cell leukemia is?

a) Interferon alpha

b) Fludarabine

c) Pentostatin

d) Cladribine

Ans - D (Cladribine)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 509

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg Chapter anticancer

 

15. Which of the following drug can be used as an antidote for fibrinolytic overdose?

a) Ethamsylate

b) Alteplase

c) Andexanet alpha

d) Epsilon amino caproic acid

Ans-D (Epsilon amino caproic acid)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 352

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter Hematology (Drugs affecting blood flow)

 

16. Which of the following action is expected on stimulation of muscarinic receptors?

a) Erection

b) Ejaculation

c) Increased contraction of cardiac muscles

d) Bronchodilation

Ans-A (Erection)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 48

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter cholinergic drugs

 

17. All of the following drugs are indicated in the treatment of NSTEMI except

a) Clopidogrel

b) Aspirin

c) Streptokinase

d) Prasugrel

Ans- C (Streptokinase)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 133

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter- Ischemic heart disease

 

18. Which of the following is not a prodrug?

a) 5 Fluorouracil

b) Primidone

c) Proguanil

d) Sulindac

Ans- B (Primidone)

Primidone itself is active as well as produce active metabolite

Ref.

KDT (Publisher: Jaypee Brothers), 8th edition, Page: 28

 

19. A 28-year-old female with Graves’ disease was taking medication for hyperthyroidism during pregnancy. She delivered a child with congenital anomaly ‘aplasia cutis congenita’. The most likely drug implicated for this teratogenic effect is?

a) Carbimazole

b) Levo-thyroxine

c) Methylthiouracil

d) Liothyronine

Ans- A (Carbimazole)

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 620

Mobile Application: Pharmacology by Dr Gobind Rai Garg: Chapter- anti-thyorid drugs

 

20. Which of the following antifungal drugs possess additional anti-inflammatory and antipruritic activity?

a) Terbinafine

b) Sertaconazole

c) Luliconazole

d) Ketoconazole

Ans- B (Sertaconazole)

 

21. A 30-year-old patient was started on lithium carbonate for bipolar disorder. The nurse will gave instructions on adverse effects of the therapy. The patient should report back if the following features are seen:

a) Palpitations, chest pain, raised blood pressure

b) Sedation, constipation, vomiting

c) Tinnitus, severe diarrhea, ataxia

d) Fever, skin rash, bradycardia

Ans-C (Tinnitus, severe diarrhea, ataxia)

GI (Diarrhea, vomiting) and CNS (coarse tremors, drowsiness, muscle weakness, ataxia, blurred vision, tinnitus) manifestations are the early indications of lithium toxicity.

Ref.

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 267

 

22. For plasma level monitoring, lithium estimation is done?

a) Immediately after the dose

b) 8 hours after last dose

c) 12 hours after last dose

d) 24 hours after last dose

Ans-C (12 hours after last dose)

Steady state of lithium is reached in approximately 5 days. So, serum levels should be checked 5 days after starting the therapy or change in dose. The sample should be taken 10-12 hours after the last dose.

Ref.

Katzung 13th Page: 505

 

23. Dicumarol antagonizes the action of vitamin K by

a) Competitive inhibition

b) Non-competitive inhibition

c) Uncompetitive inhibition

d) Suicide inhibition

Ans- A (Competitive inhibition)

 

24. Which of the following is not used in treatment of polycystic ovarian disease?

a) Letrozole

b) Clomiphene citrate

c) Ulipristal

d) Combined oral contraceptives

Ans- C (Ulipristal)

Review of Pharmacology by Gobind Rai Garg and Sparsh Gupta (Publisher: Jaypee Brothers), 14th edition, Page: 210

Mobile Application: Pharmacology by Dr. Gobind Rai Garg: Chapter- Sex hormones Rapid revision (Pharma T-20): Pg 464

 

Stay tuned for more updates..

Keep Following PrepLadder..

Download the New PrepLadder App